Nukilan Kisah Indah Dalam Hidup Kami

Wednesday, January 19, 2011

Percubaan Pertama Membuat Tart Telur

Saya kalau tengah lapar, lagi-lagi bila buka blog resepi, mulalah terfikir-fikir nak makan itu dan ini. Isnin baru-baru ni, tiba-tiba je terfikir nak try buat tart telur. Bila search resepi ni dalam blog kak hanieliza, saya lihat bahan-bahan yang digunakan semuanya ada di rumah mak kecuali lemak sayur. Apalagi balik je terus saya ke kedai menjual bahan kek untuk membeli lemak sayur. Walaupun gunakan hanya sesudu untuk bancuhan 500 gm tepung, saya rasa berbaloi juga kerana lemak sayur tu cuma RM2.50 dan masih banyak berbaki dan kalau dihitung boleh membuat lebih daripada 10 kali tart telur lagi. Rupanya penggunaan walau sesudu lemak sayur dapat membantu merangupkan kulit tart. Cumanya proses nak membuat doh untuk kulit sahaja remeh sebab perlu dicanai dan diterap, namun yang lainnya memang mudah.



Proses membakar.



Antara yang dah siap dibakar.



Untuk bancuhan 500 gm tepung, kira-kira 25 biji tart telur dapat dihasilkan. Itupun saiz acuan bercampur antara yang kecil dan besar. Perancangan akan datang, saya bercita-cita untuk menghasilkan tart @ pai berinti kentang (seperti inti karipap) atau pai epal kerana mak menyokong saya walaupun tidak ada yang gemar memakan tart telur selain saya dan anak buah saya, Naim tapi saya berasa amat puas kerana percubaan pertama saya menjadi.





0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...