Nukilan Kisah Indah Dalam Hidup Kami

Monday, June 27, 2011

Ikan Siakap

Kali ni entry saya adalah mengenai masakan pula. Cerita ni dah lama sebenarnya. Ikan siakap yang dibawa balik Hakim ni beratnya hampir 2 kg. Punyalah besar dan disebabkan itu, saya telah membahagikan dua bahagian ikan ini. Yang ekor di masak 3 rasa (sweet sour), kepala pula dimasak kari.



Entah kenapa saya tiba-tiba sukakan daun bawang, sedap rupanya daun bawang ni. Terlampau banyak saya tabur hinggakan menutup rupa paras ekor ikan siakap.

Bahan-Bahan:
Ikan siakap/atau ikan lain yang sesuai di masak 3 rasa [dibersihkan dan kelarkan]
garam dan kunyit

Bahan untuk sos:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato/nanas (di potong kecil)
1 pokok daun bawang/daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
minyak

Cara:
1. Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga garing.
Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
4. Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
5. Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi.
6. Hiaskan dgn daun sup/bawang.


Senang dan mudahkan nak buat kuah sweet sour yang rasanya memang macam sebijik di kedai tom yam.



Kari kepala ikan ni pula tiada kelainannya. Saya masih gunakan santan untuk kuahnya. Jadi resepi tak perlu masukkan disini.






0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...