Nukilan Kisah Indah Dalam Hidup Kami

Wednesday, September 7, 2011

Aidilfitri 2011

Hari Raya Aidilfitri tahun ni kami sambut dengan kesederhanaan tetapi masih meriah seperti tahun-tahun lepas. Cerita lebih kurang sama seperti tahun lepas, pagi raya di rumah mertua di Kampung Bukit Kerayong, Jeram, Kuala Selangor. Menjelang jam 11.00 pagi kami ke rumah keluarga sebelah saya pula, di Telok Gadong, Klang. Raya kedua pula bersama keluarga sebelah mertua, berkonvoi beramai-ramai ke rumah saudara-mara sebelah Hakim. Raya ketiga dan seterusnya ke rumah adik-beradik pula.

Gambar Raya Pertama -Khadija dan Fatihah yang dah bangun awal pagi. Punyalah 'excited' mereka berdua ni. Pada malam raya, Khadija berebut channel tv dengan Fatihah pasal, Khadija nak dengar alunan takbir raya. Bila saya tanya kenapa nak sangat dengar takbir raya, Khadija boleh bercerita yang menurut ustazah di PASTI bila raya ada takbir, melawat kubur dan macam-macam lagi. 'Advanced' juga pengetahuan Khadija ni.Pasangan bahagia dunia dan akhirat. Amin.Kami yang masih berempat lagi pada tahun ni. Warna tema kami raya pertama biru putih.Menunggu abah balik dari solat Aidilfitri. Khadija dan Fatihah bersama sepupu.Makan kuih raya.Fatihah dengan kerepeknya.

Gambar Raya Kedua -Cute bila dipakaikan baju yang sama.Busana dari kain sari yang dihadiahkan oleh pak cik saya. Kain sari ni 6 meter, lebih 2 meter lagi dibuat baju kurung Khadija.Family Hakim. Saya frust juga, gambar dengan family sebelah saya tiada. Disebabkan kelam-kabut bila sampai ke rumah mak, lupa nak ambil gambar.Bersama ipar dan biras (dengan pasangan masing-masing). Warna tema kami untuk raya kedua coklat gold.Dengan cousin.Di rumah mak saudara Hakim. Punyalah ligat Fatihah ni, berpeluh-peluh bermain dengan sepupu-sepupunya.Sebelah petang, kami masih meneruskan agenda beraya. Kali ni ke Kampung Bukit Kuching. Budak berdua ni dah bertukar baju lain.Gambar Raya Ketiga.Warna tema kami sekeluarga adalah oren. Masa ni di rumah abang sulung Hakim.Hari seterusnya di rumah kami. Semua adik beradik Hakim beraya dan berkumpul di rumah kami.Mungkin raya tahun ni, merupakan raya terakhir kami di Taman Saujana Kapar ni. Insya'Allah tahun hadapan di rumah baru.Di rumah acik Jikin yang totally berubah wajah. Cantik, dengan sofa dan cat baru.Fatihah yang ceria. Tunjuk 'peace' konon. Tapi satu jari je.Fatihah lagi.Berbaju kurung pink kali ni.


Syawal selama sebulan. Maka, belum terlambat ucapan hari raya ditujukan kepada sesiapa yang membaca blog saya ni. SELAMAT HARI RAYA AIDLIFITRI DARI KAMI SEKELUARGA. Semoga kita bertemu lagi Syawal tahun yang akan datang.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...