Nukilan Kisah Indah Dalam Hidup Kami

Monday, July 16, 2012

Menonton Wayang Dan Nasi Arab

Cerita mengenai menonton wayang Mael Lambung di shopping mall baru dan makan nasi arab ni sebenarnya berlaku di hari yang berlainan.  Disebabkan malas, saya sekalikan cerita kedua-duanya di dalam satu entry.

4 daripada 5 bintang saya nilaikan cerita Mael Lambung yang kami tonton di GSC, Setia City Mall, Setia Alam, Shah Alam yang baru sahaja dibuka.  Shopping mall ni terletak berhampiran dengan NKVE highway dan Jalan Meru.















Waktu tayangan 11.40 pagi.  Sebelum tu jalan-jalan dulu, kononnya nak 'survey' kamera baru.  Tapi akhirnya terus beli.  Setelah berbincang dan membuat penilaian, kami akhirnya membeli cuma kamera biasa-biasa sahaja dan bukan DSLR seperti yang saya nak sebelum ni memandangkan tujuan memiliki kamera hanya untuk merakam aktiviti kami sahaja dan bukan untuk tujuan komersial.















Gambar ni dirakam menggunakan kamera baru berjenama Olympus.  Kamera kami sebelum ni berjenama Nikon.















Gambar agak 'blur'.  Mungkin saya belum pandai menggunakan kamera tersebut.  Berbalik kepada cerita Mael Lambung yang kami tonton yang mana bagi saya memang tidak membosankan kerana ada Zizan yang sememangnya sudah dikenali dengan lawak jenakanya yang bersahaja.  Khadija dan Fatihah pun nampak seronok sampaikan tak nak balik ajak sambung menonton lagi.

Cerita lain pula mengenai aktiviti makan nasi arab di D'Arab Cafe, Seksyen 7 ni pula adalah pada minggu seterusnya.  Memenuhi tuntutan selera kami yang sememangnya gemarkan nasi beriani. 















Ni lah 'first time' kami ke sini.  Itu pun disebabkan kawan-kawan asyik bercerita pasal nasi arab dan oleh kerana yang terdekat berada di Seksyen 7, Shah Alam, lokasi tersebut menjadi pilihan kami.















Kami 3 beranak sedang menunggu nasi arab yang telah dipesan.















Kami ambil set nasi arab untuk 2 orang.  Kalau berdasarkan menu, selain dari nasi untuk 2 orang, terdapat 2 manisan @ pencuci mulut tetapi disebabkan pencuci mulut dah habis, ianya ditukarkan dengan 2 air sirap.  'Frust' juga sebab tak dapat rasa manisan dari negara timur tengah tu.















Ni lah rupa nasi arab yang dah separuh kami makan.  Nampak macam sedikit tapi rupanya bila dah mula makan, cepat betul rasa kenyang dan akhirnya tak habis.  Rasanya?  Saya hanya beri 2 daripada 5 bintang sahaja.  Saya tak pasti samada tukang masak nasi arab ni betul-betul dari negara arab atau orang Malaysia tapi yang saya nampak semua pelayannya adalah anak Melayu yang bercakap di dalam slang/telor Kelantan sahaja.  Mungkin pelajar UNISEL yang berdekatan cafe yang bekerja 'part time' di situ atau sebaliknya.  Beras yang digunakan memang beras basmathi, cuma rasanya tak kurang seperti nasi ayam.  Ayam panggangnya pula tak ubah seperti ayam panggang biasa sahaja.  Maaf jika komen saya ni agak berterus terang dan terlalu terbuka.  Tapi ikhlas atas pandangan saya sendiri.

Pendapat saya dan Hakim sepakat iaitu nasi beriani yang dimasak oleh mak saya lagi sedap kerana bukan sebab ia dari air tangan mak saya tetapi disebabkan rasanya yang cukup dengan rempah ratus, bau nasinya yang semerbak wangi kerana menggunakan beras basmathi bermutu tinggi ditambah pula dengan warnanya yang cukup membuka selera.  Dan kesimpulannya, saya berasa amat rugi sekiranya tidak menuntut belajar masak nasi beriani dari resepi mak kami.






0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...