Cuti Awal Muharam kami tidak ke mana-mana, hanya menghabiskan masa di rumah menonton video youtube lepas satu cerita ke satu cerita. Hari sebelumnya saya dah terfikir nak cuba masak ayam bakar/panggang mengikut resepi Ana Suzana (blogger yang tersohor tu). Balik je dari kerja petang Rabu, saya terus ke pasaraya berhampiran membeli barang.
Ayam yang telah diperap menunggu untuk dimasukkan ke dalam oven. Resepi saya tak tiru 100%, ada diolah sedikit mengikut bahan yang ada.
Sedap betul ubi yang direbus kemudiannya dibakar. Makan pula bersama sos 'cheezy wedges', memang terangkat.
Ayam yang dah siap dibakar.
Ini pula projek memasak nasi beriyani daging. Resepi pun saya ambil dari blog Ana Suzana (Cahaya Cintaku). Memang terbaik resepi Ana Suzana ni.
Setelah selesai tumis semua bahan di atas dapur gas, baru kami pindahkan ke dalam 'rice cooker'.
Inilah rupa nasi beriani daging. Masak dalam 5 pot kecil masih boleh dihantar ke rumah mak untuk mereka rasa.
0 comments:
Post a Comment