Nukilan Kisah Indah Dalam Hidup Kami

Tuesday, March 8, 2011

Perkembangan Khadija n' Fatihah

Dah lama saya tak bercerita mengenai perkembangan Khadija dan Fatihah. Kalau diikutkan setiap hari ada sahaja cerita mengenai mereka berdua ni. Cuma malas nak diceritakan di blog.

Bulan Mac ni, usia Khadija menjangkau 3 tahun 10 bulan. Manakala Fatihah pula 1 tahun 7 bulan. Kalau diikutkan perbezaan usia mereka berdua hampir 2 tahun. Memang ketara dari segi ketinggian dan susuk tubuh kerana Khadija agak tinggi dan Fatihah agak 'cinonet' saiznya. Saya dapat andaikan yang Khadija ni dewasa nanti agak tinggi (dari saya) kerana bila diukur dengan rakan seusia, beliau kelihatan lebih tinggi di kalangan mereka.

Perkembangan Khadija :-

1. Dah tak perlu dipakaikan diaper pada waktu malam. Ini atas permintaan beliau sendiri yang merasa tidak selesa dan setakat ni Khadija pandai control dan bangun bila terasa nak kencing.

2. Masih kuat minum susu di dalam botol tetapi hanya pada waktu siang dan pada waktu malam sebelum tidur sahaja diberikan sebotol susu. Kalau merengek tengah malam nak susu, kami hanya berikan air kosong yang dicampurkan sedikit madu di dalam botol.

3. Agak cepat menghafal doa. Antaranya doa menaiki kenderaan yang telah fasih dibaca oleh Khadija, doa terang hati (permulaan belajar) dan surah Al-Fatihah (masih belum jelas dan terang bunyinya). Bukan sahaja doa, lagu dan zikir juga ada kedengaran dinyanyikan oleh Khadija apabila dia bermain. Pendek kata, mulut Khadija ni tak henti bercakap kecuali tidur.

4. Bacaan iqra' yang menunjukkan ada peningkatan.

5. Boleh mengira jika diberi objek 1 hingga 10. Nombor belas dan puluh beliau belum mengenal lagi.

6. Boleh diajak berbual seperti pemikiran orang dewasa.

7. Selera makan yang kuat.

8. Ada sikap tanggungjawab dan penyayang dengan adiknya Fatihah. Cuma dengan barang sendiri seperti botol air dan beg sekolah, Khadija tak pandai jaga.

9. Pandai bercerita yang mana setiap kali balik dari tadika ada sahaja cerita baru yang keluar dari mulut Khadija.

Perkembangan Fatihah pula :-

1. Mula bercakap perkataan yang senang-senang seperti mama, abah, nak, tak, sakit.

2. Faham dengan arahan dan memberikan maklumbalas bila kita bercakap dengan dia.

2. Terlalu lasak, suka memanjat dan melompat.

3. Kuat merajuk yang mana akan berguling di lantai bila dia naik marah.

4. Cepat meniru apa yang kakaknya, Khadija buat.

5. Menari bila dengar muzik/lagu kesukaan dia sambil buat aksi memegang mikrofon dengan jari.

6. Manja yang teramat sangat terutamanya dengan saya mungkin kerana Fatihah masih lagi menyusu badan.

7. Ada peningkatan terhadap selera makan.Khadija dan Fatihah dah pandai main berdua. Kalau di rumah kami sendiri, nilah aktiviti mereka, pakai beg ke hulur ke hilir bedua.Fatihah yang lasak dan kuat memanjat.Geram tengok rambut Khadija yang serabai ni. Rasa macam nak potong tapi sayang pulak.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...