Nukilan Kisah Indah Dalam Hidup Kami

Friday, February 21, 2014

3M (Makan, Main, Menonton)

Aktiviti saya, Khadija dan Fatihah hari Ahad lepas.  Seharian di rumah memang membosankan.....

Bersarapan pagi dengan 'oat' ikut resepi kawan Politeknik dulu, Naja.  Memang menyelerakan dan sedap.  Hanya perlu tumis sedikit bawang putih dan bawang merah (ditumis menggunakan minyak zaitun).  Letak sedikit rempah kari daging (hujung sudu).  Dah garing letak hirisan kecil isi ayam.  Kemudian diperasakan dengan sedikit kiub ayam.  Curah sedikit air.  Dah menggelegak, letaklah 'oat'. 

'Respond' Fatihah ~ sedap, makan berulang.  Khadija pula ~ tak sedap (dia ni memang cerewet).

Beli tepung kek segera.  Hanya perlu tambah telur, minyak dan air ikut sukatan.  Seperti biasa, saya sukakan kek yang dikukus.  Dibuat juga atas permintaan Khadija yang katanya.... kawan tahfiz di Al-Farabi yang 'request'.

Bekas yang kecil tu khusus untuk Khadija bawa ke sekolah makan dengan kawan-kawan.

Setelah dicurah 'topping'.  Resepi 'topping'/'ganache' yang puas saya 'google' untuk dapatkan rasa kek yang betul-betul 'moist'.  Memang menjadi, rasa coklat yang meresap di celahan kek dengan curahan 'topping' sebanyak 2 kali.
Berada di rumah sepanjang hari bagi meraikan Alya, kawan lama Khadija di PASTI.  Kata mama Alya, Puan Zafirah.... si Alya beria-ia nak jumpa Khadija.  Jadi, seharianlah Alya duduk di rumah kami untuk main dengan Khadija.

Walaupun main, ingat juga dia orang ni nak solat.  Alhamdulillah.

Makan tengahari berdua bersama dengan lauk 'simple' hari tu.... ayam masak kicap dan sup bayam.  Masak lauk yang 'simple' sebab abah Hakim tak ada di rumah.

Lepas mandi petang.    

Main, makan dan menonton tv.  Tulah aktiviti mereka bertiga seharian.

Tilam angin tu saya dapat masa cabutan bertuah salah satu program di MPK.  Dah bertahun-tahun tersimpan di dalam kotak.  Baru sekarang rasa nak guna.  Tu pun sebab Khadija yang sibuk minta abah Hakim isikan angin.

Dah puas menonton tv, main badminton pula kat luar sementara tunggu mama Alya datang.

Adik yang macam biasa, mulut je bising.

Apa yang boleh saya simpulkan...... duduk di rumah seharian, memang meletihkan, ada sahaja benda yang nak dibuat. 

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...