Nukilan Kisah Indah Dalam Hidup Kami

Wednesday, December 30, 2015

Aktiviti Cuti Sekolah ~ Shopping

Rasanya aktiviti yang pasti dilakukan setiap hujung minggu dalam tempoh cuti persekolahan kali ni adalah 'shopping'.

Minggu pertama pembuka cuti sekolah, lokasi pertama yang kami tuju adalah jualan gudang Bata.  Berbaloi juga rasanya dengan hanya RM50.00, kami dapat 5 pasang kasut termasuk kasut sekolah dan selipar.  Jadilah, sebagai langkah penjimatan buat kami sekeluarga walaupun terpaksa bersesak-sesak dan berpanas di dalam gudang Bata tersebut.


Kasut yang Khadija pakai tu berharga RM5.00.  Kalau tak silap jenama 'Bubble Gummers'.Kasut yang Fatihah pakai tu pun harganya sama.  Kasut yang dipilih sendiri oleh dia.Harraz yang tak dapat satu pun kasut, sebab kasut sediada pun masih ada yang belum dipakai.Seronok dapat bergerak bebas ke sana sini tanpa halangan.


Di Pesta Buku Selangor bertempat di SACC Shah Alam.Suka sebab dapat belon.


Susahnya nak dapatkan gambar mereka bertiga duduk diam.Kakak Khadija mengawasi pergerakan Harraz.Harraz si 'handsome' mama.Permata hati kami.


Gambar yang dirakam semasa hanya kami bertiga 'shopping' di AEON Bukit Tinggi.


Khadija dan Fatihah yang dah  boleh diharap temankan mama 'shopping'.  Dalam dua, tiga kali juga kami keluar bertiga....... mencari barang mama yang masih belum jumpa.  Barang yang ada semuanya memang dah berkenan di mata tapi bukan di hati sebab harganya melebihi daripada bajet.  Zaman kegawatan ekonomi ni bagi saya, kenalah beringat dalam berbelanja.  Dahulukan yang utama sahaja daripada membeli mengikut perasaan dan nafsu yang mana akhirnya akan membazir sahaja.  Bagi saya adalah lebih baik menabung wang yang ada untuk manfaat di kemudian hari.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...