Nukilan Kisah Indah Dalam Hidup Kami

Thursday, January 7, 2016

Kakak Khairin Ke Tahun 1 @ Sekolah Integrasi Al-Farabi

Tahun 2016 merakam sejarah di dalam kamus hidup Nur Khairin Fatihah.  Dia dah masuk tahun 1.  Alhamdulillah, dah 2 orang anak mama masuk ke sekolah rendah.25 Disember 2015, bangun awal dan bersedia dengan pakaian sekolah sebab nak ambil ujian diagnostik bagi menentukan kelas yang akan diduduki nanti.Kat rumah kami panggil samada 'adik' atau Fatihah.  Tapi kononnya dia nak ubah kepada panggilan nama Khairin di sekolah nanti.

Kakak Khadija 'excited' sebab adik akan bersekolah sama dengan dia nanti.


Jenuh kami berpesan, jawab soalan betul-betul kalau nak dapat tempat kelas pertama nanti.


Hari pertama sekolah, mereka berdua bangun seawal jam 5.00 pagi.  Masing-masing bersemangat nak jumpa kawan sebab dah lama sangat bercuti.


Alhamdulillah.  Kakak Khadija dilantik sebagai Pengawas.  Tahniah kakak!  Diharap jawatan ini menjadikan kakak lebih bersemangat untuk belajar, lebih berdisiplin, lebih rajin dan yang penting melatih kakak dengan sifat sebagai seorang pemimpin.Kakak Khairin Fatihah pula....... Alhamdulillah, sebab dapat duduk dalam kelas pertama.  Kelas 1 Bestari sama macam kakak Khadija juga.  Tahniah!  Mama dan abah harap adik usaha lebih untuk mendapat keputusan cemerlang bagi mengekalkan kedudukan di dalam kelas Bestari ini.
 

Perhimpunan di hari pertama persekolahan.


Sejam lebih juga guru memberi penerangan berhubung peraturan kepada pelajar.  Ibu bapa yang menghantar anak ke tahun 1 turut mengambil peluang mendengar apa yang disampaikan oleh guru.
 

Bagus Khairin Fatihah.  Dapat mendisiplinkan diri beratur dalam barisan.
 

Oleh kerana hari pertama, mama dan abah bersama sehingga ke tengahari.  Memerhati Khairin Fatihah dari jauh.  Setakat apa yang kami perhatikan, Khairin belum jumpa kawan yang 'ngam' dengan dia.  Masih berseorangan dan buat hal sendiri.  Waktu rehat juga dia pandai bawa diri.  Beli makanan, duduk dan terus makan.  Bila ditanya kenapa tak nak menegur kawan, dia jawab 'adik malulah'.

Kakak Khadija pula masih kekal di kelas Bestari.  Alhamdulillah.  Pesan mama dan abah fokus kepada pelajaran.  Kekalkan kecemerlangan.  Menuntut ilmu kerana Allah.


Antara aktiviti kelas Khairin Fatihah pada hari pertama iaitu berada di dalam surau.  Mama dan abah tinggalkan dia bila kami nampak dan yakin dia boleh berdikari.  Alhamdulillah.  Sehingga ke hari keempat persekolahan dia nampak bersemangat ke sekolah dan siapkan 'homework' yang ustazah beri.

Mama dan abah doakan kalian dilapangkan dada, diterangkan hati dan dipermudahkan untuk menerima pelajaran yang diajar.  Insya'Allah.0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...