Nukilan Kisah Indah Dalam Hidup Kami

Monday, April 21, 2014

Ber'Camping' @ Cameron Highland

Perkhemahan pada 12 dan 13 April 2014 di Kem Sungai Pauh, Cameron Highland ni sebenarnya merupakan program 'gathering' bagi keluarga sebelah abah Hakim @ Bukit Kerayong.

Kami sekeluarga turut serta agak lewat kerana Khadija menyertai program di sekolahnya pada pagi Sabtu tersebut.  Kira-kira jam 5.00 petang, baru kami sampai di tapak perkhemahan.  Yang lainnya difahamkan berkonvoi ke sana dan tiba seawal jam 4.00 pagi di tapak perkhemahan ini. 


Khadija dan Fatihah paling tak sabar nak ke Cameron ni.  Mana taknya, nak jumpa sepupu-sepupu yang majoriti hampir sebaya dengan mereka terutama yang paling rapat si Aqilah.

Saya dan hero selamanya di hati ini.  Bergambar berlatar belakangkan kawasan tapak perkhemahan.

Masa ni Khadija dan Fatihah tengah minum petang.  Lebih kurang 10 khemah @ keluarga yang keseluruhannya lebih daripada 40 orang anak cucu Haji Ardani di bawah khemah ini.  Oleh kerana hujan berpanjangan semenjak tengahari, kanvas di pasang di antara khemah bagi memudahkan pergerakan dan aktiviti memasak dijalankan.

Biras dan kakak ipar yang sibuk menyediakan makan malam.


Sebahagian sepupu Khadija sebelah abah Hakim yang kalau tak silap semuanya ada 24 orang.

Masa ni lebih kurang pukul 6.30 petang.  Budak-budak ni disuruh cari kayu nak buat unggun api.

Menjelang Maghrib, duduk dalam khemah sambil minum susu dalam botol.

'Game' untuk budak-budak diadakan pada keesokan pagi setelah selesai bersarapan dan khemah masing-masing dikemas.

Abah Hakim telah diarah untuk mengendalikan 'game' ini.


Khadija dalam kumpulannya sedang mencari jawapan bagi soalan yang diberi.Kumpulan Khadija merupakan kumpulan pertama yang berjaya mendapatkan kaca mata hitam seperti yang diarahkan.Hadiah disampaikan oleh abang Aci @ abang sulung dalam keluarga abah Hakim.  Hadiah untuk 'game' ada, hadiah untuk 'family' pun ada.Diakhiri dengan gambar si cantik jelita, Nur Khairin Fatihah yang tak lama lagi akan jadi kakak.

Sedikit info tentang Kem Sungai Pauh ~ berlokasi di dalam Jabatan Hutan yang terletak berhampiran Taman Sedia, Tanah Rata, Cameron Highland.  Caj RM3.00 seorang dikenakan beserta caj penggunaan elektrik kepada penyewa tapak perkhemahan ini.  Untuk mendapatkan gambar dan maklumat lanjut mengenai tapak perkhemahan ini bolehlah dilayari di Kem Sungai Pauh.
2 comments:

Cinta Cinta said...

TAhniah kak shima... nak jadi kakak dah fatihah.. hehehe

Shima said...

Echa, anak kita sebayalah nanti ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...