Nukilan Kisah Indah Dalam Hidup Kami

Wednesday, April 23, 2014

Fatihah Belajar Berdikari @ Hotel De Palma

19 dan 20 April, Fatihah mengikuti program Kembara Alam anjuran Tadika Ceria Az-Zahrah selama 2 hari 1 malam bertempat di Kuala Selangor.  Program yang memang ditunggu-tunggu oleh Fatihah sebab dapat tidur hotel dengan teacher dan kawan-kawan seperti tahun lepas.


Pendaftaran bermula jam 8.30 pagi bagi mengumpulkan anak-anak di dalam beberapa kumpulan.  Taklimat serba-sedikit diberikan kepada ibubapa.  Kali ni tak seperti tahun lepas, kami tidak turut serta ke hotel kerana program yang diatur 100% untuk anak-anak sahaja.  Tidak seperti program tahun lepas di Morib yang mana turut diadakan sukaneka.


Malam sebelumnya Fatihah batuk teruk.  Sampai termuntah di tempat tidur.  Bangun je pagi tu, berat rasa hati nak benarkan dia turut serta.  Tapi tetap berdegil nak ikut serta program.  Memang dia terlebih 'excited'.Fatihah disusun dalam kumpulan Arnab.Masa dalam bas.  Teacher sengaja atur Fatihah dalam satu kumpulan dengan 'best friend' dia Inas Sabrina.  Mungkin sebab dah tahu pe'el mereka berdua yang tak boleh berenggang.


Gambar-gambar sepanjang aktiviti yang dirakam oleh teacher dan di'update' dari masa ke semasa melalui facebook.

Fatihah dan kumpulannya tengah kutip kulit kerang kat Pantai Remis, Kuala Selangor.


Masa ni rasanya 'mood' dia masih ok dan tenaga masih ada.


Bersama teacher @ ibu Miza yang ditugaskan untuk menjaga anak-anak dalam kumpulan Arnab.

Bergambar beramai-ramai dengan kincir angin yang dibuat sendiri.Solat Zohor di masjid di Kuala Selangor.


Menaiki trem di Bukit Melawati.


Rambut dah mula terkeluar dari tudung.  Masa ni dah dapat agak dia penat.


Berjalan dalam kumpulan.

Comotnya Fatihah.Dah sampai hotel.


Bersedia nak mandi kolam.


Aktiviti yang Fatihah paling 'enjoy'.  Dapat mandi kolam yang ada gelongsor kata dia.  Kakak Khadija punyalah 'jealous' bila tengok gambar ni kat facebook, meraung-raung minta kami bawa dia ke hotel petang tu jugak.


Gambar yang dirakam oleh ibu Miza sebelum semua anak-anak tidur.  Masa saya 'call' ibu Miza tanya keadaan Fatihah, katanya dia ok sahaja cuma ada batuk sedikit.  Mujur dah dibekalkan ubat batuk.

Naluri saya masih kurang selesa sebab dapat rasa Fatihah mesti muntah.  Memang betul, balik je dia cerita dia muntah dan merengek ingatkan mama.


Waktu 'breakfast'.  Fatihah barangkali tak ada 'mood' pagi tu sebab malamnya tak tidur lena.

Aktiviti sepanjang pagi Ahad di Hotel De Palma.  Menyiapkan gambar dalam kumpulan bersama ibu Miza.

 

Comelkan gambar ni, hasil daripada tangan anak-anak comel yang dibawa balik untuk ditunjukkan kepada ibubapa masing-masing.  Bila ditunjuknya gambar ini, kami sangatlah berbesar hati sebab ianya hasil daripada usaha Fatihah sendiri.

Fatihah bila saya tanya, nak tidur hotel lagi ke dengan 'teacher' minggu depan?  (soalan acah-acah).  'Respond' dia, tak nak sebab nanti tak boleh tidur, mimpikan mama.  Memang kelakar, sebelum pergi punyalah sombong dengan mama dan abah, bila sampai rumah peluk kami erat-erat.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...