Nukilan Kisah Indah Dalam Hidup Kami

Friday, August 8, 2014

1 Syawal 1435H

Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dapat bertemu dan menyambut Syawal 1435H.  Cerita 1 Syawal kami tahun ni berbeza sedikit kerana sepanjang hari tersebut kami beraya di sebelah keluarga saya disebabkan tuntutan tugas abah Hakim yang berkehendakkan beliau 'standby' untuk hari tersebut.

Kami mengambil peluang merakam kenangan di pagi 1 Syawal sebelum abah Hakim menunaikan solat sunat Aidilfitri.  Abah berjubah, mama berkurung Pahang, kakak dan adik ber'peplum' di Aidilfitri tahun ini.

Kami.

Sesi bermaaf-maafan di rumah sendiri lebih 'privacy' bagi kami.

Giliran kakak Dija pula.


Ciuman mesra seorang abah kepada anak kesayangannya.


Fatihah yang tak berapa nak serius bermaafan dengan abah Hakim.Kakak dengan mama pulak.Giliran adik dengan mama pula.  Mereka berdua dapat duit raya daripada abah dan mama secara sama rata walaupun adik tak habis puasa penuh sebulan.

Penyeri hidup kami. 

Selesai sesi bergambar dan bermaaf-maafan, kami ke rumah mak di Telok Gadong.

Kat rumah wan dan atuk memang 'happening' pagi tu.  Riuh rendah dengan suara si kecil yang comel bergaya dengan baju raya masing-masing beserta laungan takbir raya dari masjid di sebelah rumah wan.


Bergambar dengan wan dan Wan Alang.  Cucu kecil mak, si Puteri masa ni belum sampai.  Cucu sulung dan kedua iaitu abang Naim dan kakak Sarah juga tidak bersama seperti tahun-tahun sebelumnya yang mana mereka akan beraya terlebih dahulu di Selama, Perak.

Sesi bermaafan dan pemberian duit raya.


Bersalaman dengan atuk dan dapat duit raya lagi.

Adik agak 'ngam' dengan atuk sebab setiapkali merajuk mesti ke bilik atuk minta simpati.

Bergambar dengan Nurdeen Sani dan Yusuf iaitu 2 pupu mereka.

Rumah mak semakin riuh menjelang tengahari dengan kehadiran adik beradik mak @ mak sedara @ pak sedara kami.  Lebih 'happening' bila mereka datang dengan anak menantu dan cucu mereka untuk menjenguk mak yang juga merupakan kakak sulung mereka.


Bergambar di halaman rumah pusaka.  Inilah sebahagian daripada keluarga besar kami yang agak "mesra kamera".  Ada lagi yang lain, tengah menjamu selera.Petang raya, kami berbesar hati menerima kunjungan daripada sepupu sebelah saya.  Memang 'happening' masa ni.Gambar adik-beradik saya bersama keluarga masing-masing.  Hanya kakak sulung yang tidak bersama kami di 1 Syawal.  Kiriman gambar mereka dihantar melalui WhatsApp kepada kami.Keluarga bahagia di dunia hingga ke syurga.  Insya'Allah.

Doa saya, semoga kami diberi kesihatan yang baik dan dipanjangkan usia untuk bertemu dan berkumpul di Syawal tahun-tahun akan datang.  Amin.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...