Nukilan Kisah Indah Dalam Hidup Kami

Wednesday, August 13, 2014

Berbabeque di Hari Raya

Tibalah giliran rumah kami dikunjungi oleh sanak-saudara sebelah keluarga abah Hakim.  Menu yang paling 'simple' kami pilih untuk dijamu pada hari tersebut iaitu dengan kaedah layan diri secara 'barbeque'.

Antara anak buah yang dah remaja, Ikmal dan Syahmi.  Mereka ni diarah untuk mengendalikan bakar-bakar ni.
Dapat sambutan yang menggalakkan, sampaikan terpaksa ke Econmart untuk tambah stok daging dan ayam.  Sebelum tu, semua barang 'barbeque' kami beli di Ramly Burger.  Kambing yang dah diperap pun ada.


'Coleslow' yang memang sedap dan segar hasil perapan di dalam peti sejuk.

Yang paling seronok dah tentulah Khadija dan Fatihah sebab ramai sepupu kenit dia yang datang.  Habis seluruh kawasan luar rumah kami diterokai oleh mereka ini.

4 daripada 6 orang menantu perempuan sebelah adik-beradik abah Hakim.

Biras yang agak 'gila-gila' karakternya especially Kak Kiah (baju kuning).


Antara adik-beradik dan anak buah sebelah abah Hakim.

Di hari yang lainnya, meraikan adik bongsu abah Hakim, achik Kod yang tidak turut serta sebelum ini kerana beraya di sebelah keluarga suaminya di Penang.  Kami jamukan dengan menu yang paling istimewa, nasi Arab dan ayam percik.

Nasi Arab.  Resepi yang terhasil daripada 'google' di internet.  Lebih kurang macam nasi beriyani, cuma resepi nasi Arab ni tidak perlu diletakkan susu sejat.  Memang berpuashati dengan hasilnya kerana mendapat pujian daripada tetamu dan isi rumah sendiri.

Cili yang dimakan dengan nasi Arab.Inilah dia tetamu kami.  Achik Zaini yang satu-satunya biras lelaki sebelah abah Hakim dan Ziyad Al-Thaqif yang gebu dan cerdik.

Insya'Allah, ada rezeki dan kudrat yang lebih memang kami berhasrat nak jamu mereka dengan kambing golek @ bakar nanti.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...