Nukilan Kisah Indah Dalam Hidup Kami

Monday, February 27, 2017

Welcome KT @ Kathy

Akhirnya, apa yang diidamkan Khadija dan Fatihah dapat juga.  Nak bela anak kucing sebabnya anak kucing comel.  Kalau diikutkan saya juga sukakan kucing.  Suka tengok sahaja tapi bukan bela sebab saya tak suka bau busuk najis kucing.  

Kisah kami bela kucing ni bermula dengan kedatangan anak kucing ni ke rumah mak @ wan.  Entah dari mana, tiba-tiba muncul mengiau-ngiau.  Samada anak kucing ni sesat atau pun dibuang orang, itu kami tak pasti.  Masa kat rumah mak tu anak kucing ni hanya dibiarkan di luar rumah sahaja.  Mak dan mak lang hanya berikan dia susu dan makanan kucing.  Tempat tidur si kucing pula merata tempat tapi tempat 'favourite' dia dalam tayar kereta.  Dua, tiga hari juga saya lihat anak kucing ini tak tentu arah, dengan bulu yang kotor dan mengiau-ngiau, mungkin kelaparan atau ketakutan.  

Balik sahaja rumah, saya ceritakan pada Khadija dan Fatihah.  Mereka berdua teruja dan beria-ia minta bawa balik rumah sebab nak bela.  Bila tanya abah Hakim, dia bulat-bulat menolak, tak nak masuk campur sebab kata dia nanti bila ada kucing akan menambahkan komitmen untuk mengurus kucing pula.

Namun, disebabkan rasa kasihan yang tinggi...... saya dan Khadija tekad untuk bawa balik anak kucing tu.  Sebelum nak bela anak kucing tu, segala persiapan dan kelengkapan untuk anak kucing kena disediakan.  Makanya, petang Jumaat tu balik dari pejabat terus sahaja kami ke kedai binatang untuk beli sangkar dan makanan untuk si kucing.  Selain sangkar dan makanan kucing, susu dan pasir untuk buang najis kucing pun saya beli.  Loceng untuk si kucing tu pula, Khadija dan Fatihah yang beria-ia nak.  Baru tahu, bagus rupanya pakai pasir kucing ni, langsung tak ada bau dari najis dan air kencing yang dibuang si kucing sebabnya pasir tu akan serap bau najis tersebut.  Apa yang saya perhatikan, lokasi yang sama akan menjadi tempat setiapkali najis dibuang oleh si kucing.


Sebelum bawa balik, kucing dah dibersihkan dulu bulu dan mukanya dengan dibantu oleh mak lang.  Disebabkan kucing ni kecil lagi, tunggu beberapa minggu lagi baru akan dimandikan.


Sepakat kami namakan kucing ni KT @ Kathy.  Mula-mula kami namakan Kitty tapi kemudian tukar kepada KT.


Khadija, Fatihah dan Harraz teruja ada anak kucing.  Khadija nampaknya berikan komitmen yang tinggi pada si KT.  Bangun sahaja tidur terus tengok KT, bersihkan bulu dan bontot KT. 


KT pun nampaknya manja dengan Khadija. Semoga dengan adanya KT ni dapat menjadikan Khadija dan Fatihah seorang yang bertanggungjawab dan sayangkan binatang.  Mungkin hadirnya KT untuk berkongsi rezeki kami.  

Harapnya KT sihat dan serasi di bawah jagaan kami.  Tak sabar nak tengok si anak kucing, KT menggemuk.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...