Nukilan Kisah Indah Dalam Hidup Kami

Friday, September 7, 2018

Hari Raya Korban 1439H

Syukur Alhamdulillah.  Tahun ni kami dapat sempurnakan lagi ibadah korban.  Raya korban @ Aidil Adha yang disambut sederhana tetapi meriah di rumah mak di Telok Gadong, Klang.Berlatar belakangkan Masjid Telok Gadong yang baru siap dibina.Masjid yang menyimpan 1001 nostalgia.  Masjid yang menjadi lokasi pernikahan saya 12 tahun yang lepas.


Susah nak bergambar dengan mereka ni, banyak sangat kerenah.Tapi akhirnya dapat juga merakam gambar kami berlatar belakangkan masjid ni.


Tahun ni kami ambil bahagian korban di Surau Haji Sulaiman, Kampung Delek Kiri.  Kariah di mana kami tinggal supaya pembahagian daging ini dapat dirasai oleh kariah kami.

Sejak kecil mereka ini dah kami dedahkan dengan ibadah korban supaya mereka dapat penghayatannya.


Sebahagian cucu bapak dan mak Telok Gadong.  Dia orang ni kalau berkumpul habis bergegar rumah mak.  Dia orang tak kisah makan minum, apa yang dia orang tahu, main je.  Sekejap berkejar ke luar, sekejap masuk ke dalam rumah.  Itu jelah kerja dia orang.  Ketuanya Khadija.  Adik-adik sepupu semuanya suka main dengan kakak Dija.

Wan Alang yang menjadi tempat cucu-cucu bermanja.  Semoga Wan Alang diberi kesihatan yang baik.

Menu raya korban agak meriah walaupun tiada ketupat dan rendang.  Tahun ni mak hanya masak lontong dan nasi beriyani untuk anak cucu.  Syukur dapat bantu sama masak pagi-pagi raya tu sebab kesihatan mak dah tak macam dulu.  Mak kurang lincah di dapur.  Jadi, kami sama-sama masak pagi tu.  Walaupun menu dan kuantiti yang banyak tapi jadi sekejap hasil daripada kerjasama.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...