Nukilan Kisah Indah Dalam Hidup Kami

Wednesday, December 26, 2018

Hari Keluarga Haji Ardani 2018

Pada 15 dan 16 Disember 2018, bertempat di Impian Resort, Janda Baik, Pahang kami berkampung selama 2 hari bagi meraikan Hari Keluarga Haji Ardani.  Syukur, program yang dirancang pada pertengahan tahun 2018 itu berjalan dengan lancar setelah tertangguh beberapa tahun disebabkan masing-masing sibuk dengan komiten sendiri.

Khadija, Khairin dah Harraz yang paling teruja sebab tak sabar nak berkumpul dengan sepupu-sepupu sebelah abah Hakim.  Cucu Haji Ardani memang ramai dalam 25 orang beserta seorang cicit.Program keluarga Haji Ardani memang seronok sebab adik-beradik abah Hakim seramai 8 orang ni, 6 daripadanya lelaki, cucu pun ramai lelaki daripada perempuan.  Makanya, memang senang kalau nak buat program sebab tenaga lelaki ramai.
Chalet-chalet kat Impian Resort ni selesa dan harga juga berpatutan.


Sampai je semua terus kumpul makanan yang dibawa, 'potluck'.  Saya bawa rendang ayam, tempe masak kicap dan buah anggur.Selesai makan, 'check in' dan solat Zohor, budak-budak dah tak sabar nak terjun kolam dan sungai.

Dengan kakak ipar @ kakak abah Hakim yang paling dia rapat, Kak Nani.  Kakak yang baik dan tak banyak cakap.Sungai tak jauh dari resort, cuma berjalan kaki dalam 2 minit sahaja keluar dari kawasan resort.


Puas mandi kat sungai, masing-masing sambung mandi kolam pula.  Kolam renang kat sini sumber airnya air sungai.  Kolam taklah besar sangat, tapi masih boleh lagi untuk abah Hakim layan anak-anak buah main.

Seawal jam 4.00 petang, biras-biras yang rajin dah mula keluarkan segala dapur dan periuk belanga untuk sediakan minum petang.


Lepas solat Asar, semua bersiap sedia untuk 'game' berkumpulan.  'Game' dikendalikan 100% oleh abah Hakim.  Bab bagi arahan ni, memang abah Hakim 'superb'.  Jadi 'game' boleh berjalan dengan lancar tanpa sebarang pertikaian dan mendapat kerjasama sepenuhnya dari semua orang.'Game' dibahagikan kepada 2 iaitu kanak-kanak dan dewasa yang dijalankan secara berkumpulan.
Kami solat secara berjemaah di dewan kecil resort dengan diimamkan oleh abang sulung abah Hakim.

Selesai solat, lebih kurang jam 9.30 malam, kami berbarbeque. 


Kemudiannya, kami berkumpul semula dalam dewan kecil resort untuk meneruskan 'game' teka gambar. 


Hadiah untuk 'game' yang telah dijalankan.

Acara tukar-tukar hadiah ikut keluarga.Saya dapat hadiah Kak Nira.  Kak Dil dapat hadiah saya.  Kak Nirah dapat hadiah Kak Dil. Kebetulan bukan dirancang kerana hadiah yang dapat dibuat secara cabutan nombor.

Keesokan harinya, selepas solat Subuh, kami semua bergotong-royong menyediakan sarapan pagi.  Penyediaan makanan diketuai oleh abang Aci dan kak Dil.
Mak mertua, Hajjah Mahinah yang 'sporting'.


Mandi sungai lagi sekali sebelum berkemas untuk balik.


Haji Md. Ardani yang usianya sudah melepasi 80 tahun dan Hajjah Mahinah, 74 tahun masih sihat.  Semoga Allah kurniakan kebahagian di penghujung usia mereka.  Insha Allah.


Anak menantu dan cucu serta cicit Haji Ardani.  Semoga ukhuwah dan hubungan kekeluargaan terus erat dan sepakat sehingga ke anak cucu cicit kami.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...