Nukilan Kisah Indah Dalam Hidup Kami

Thursday, November 7, 2013

Memasuki Tahun 1435H dan Seminar Smart Parent Brighter Kids

Tahun Islam 1435 Hijrah kami sekeluarga dimulakan dengan aktiviti yang bermanfaat.  Bermula dengan menadah tangan membaca doa awal tahun hijrah, solat maghrib berjemaah di Masjid Darul Muttaqin dan diikuti dengan ceramah agama oleh Al Fadhil Tuan Guru Sheikh Nuruddin Marbu Al Banjari.  Satu permulaan yang baik buat kami sekeluarga.  Moga ia tercatat sebagai satu amalan yang berterusan, Insya'Allah.

Seterusnya, pagi 1 Muharam 1435H kami masih di lokasi yang sama, Masjid Darul Muttaqin, memenuhi program Smart Parent Brighter Kids.  Pertama kali nampak promo mengenai program ni di 'wall group Az-Zahrah Education Network', hati memang dah terikat nak pergi.  Mujur saya dan abah Hakim berkongsi minat yang sama, sukakan majlis ilmu.  Menguatkan lagi kami ke program ni bila mana Khadija dan kawan-kawan Pra Tahfiz Az-Zahrah turut dijemput menyampaikan bacaan surah Yasin.


Khadija yang berstoking hitam.  Sebenarnya dia tak berasa sihat, baru kena demam malam sebelumnya.  Namun semangat tetap ada, walaupun badan masih dedar ketika itu.Muka yang tak berapa nak ceria. 


Bacaan surah Yasin bergilir-gilir sehingga ayat ke 20.

Dari kiri Tuan Zaid Mohamad, motivator @ jurulatih keibubapaan.  Beliau juga telah menghasilkan beberapa buah buku bagi berkongsi tips dengan ibubapa bagaimana mendapatkan anak dan keluarga cemerlang di dunia dan akhirat.  Maklumat lanjut boleh dilayari di laman sesawang beliau Smart Parents.

ADUN Selat Klang, Y.B. Dr. Hajjah Halimah binti Ali yang turut bersama-sama dari mula sehingga selesai program.  Beliau turut berkongsi pengalaman beliau mendidik anak sehingga berjaya.  6 orang anak beliau ada yang telah bergelar doktor dan bakal bergelar doktor.

Pengalaman saya yang dah beberapa kali mengikuti program keibubapaan seperti ini yang turut dihadiri oleh ADUN, sebenarnya tiada langsung diselitkan dengan unsur politik.  Sebagai ibubapa, saya perlu berfikiran lebih positif dan terbuka, jangan kerana perbezaan fahaman politik sehingga kita ketinggalan untuk mendapatkan ilmu.  Saya akui, sungguh bertuah saya menjadi salah seorang daripada mereka yang dapat hadir pada hari tersebut.

Persembahan dari Tadika An-Nur.


'Choral Speaking' oleh anak-anak dari Tadika Tunas Ria Bestari.


Sebenarnya inilah kali pertama saya lihat Tuan Zaid Mohamad ni.  Rupa-rupanya beliau telah seringkali keluar di beberapa slot motivasi di dalam rancangan TV.  Beliau juga adalah merupakan pemegang 'Degree in Finance' dan seorang bapa kepada 4 orang anak yang boleh dikatakan amat cemerlang di dalam akademik.  Jadi dari situ, beliau ingin berkongsi bagaimana untuk menghasilkan anak yang cemerlang melalui ceramah motivasi dan buku-buku yang telah beliau hasilkan.Antara isi kandungan ceramah tersebut yang saya catat ialah anak cemerlang perlukan sokongan daripada ibubapa melalui strategi 7S yang perlu dipraktikkan di rumah :-

1.  Sayang-Menyayangi.
2.  Sistem Disiplin.
3.  Study.
4.  Semaikan Bakat Kepimpinan.
5.  Santai - Luangkan Masa Bersama.
6.  Sumbangkan Kembali Kepada Masyarakat.
7.  Serahkan Kepada Allah.

Pembelajaran anak-anak sebenarnya tidak memerlukan tusyen sekiranya ibubapa bijak mengatur jadual :-
  • Menetapkan waktu belajar 1 jam untuk 1 sesi/pelajaran sehari.  Jadikan rutin dan bukan 'last minute'.  Banyakkan latihan dan tidak perlu tuisyen sekiranya ia dibuat secara berjadual.
  • Menonton TV dan PC maksimum 2 jam dalam sehari.  Berlebihan akan menjadikan ketagih.
  • Aktiviti fizikal/bersukan/riadah perlu antara jam 5.00 petang hingga 7.00 petang.
  • Waktu makan malam antara jam 7.00 petang - 8.00 malam ~ Peringatan : Meja makan kena 'clear' dan bersih, makan perlu bersama-sama yang mana semasa di meja makanlah masa untuk berbual dan berbincang (musyawarah).  
  •  Waktu tidur terbaik adalah selewat-lewatnya pada jam 10.00 malam.  Tidur awal untuk bangun pagi esoknya lebih awal.
  • Melatih anak-anak dengan sifat kepimpinan.  Mengadakan latihan untuk anak berani tampil dan berkomunikasi di khalayak ramai. 
Ibubapa kena kenalpasti kecenderungan anak-anak dengan memberikan galakan.  Contohnya sekiranya dikenalpasti anak sukakan lukisan, hantarlah beliau ke kelas berkaitan.

Percutian perlu dirancang beberapa bulan lebih awal.  Maklumkan kepada anak supaya mereka rasa 'excited', berkelakuan baik dan berusaha.

Ibubapa perlu melibatkan diri dengan masyarakat seperti aktif di dalam PIBG, menjadi sukarelawan bagi membantu guru dan menghulurkan derma.

Setelah berusaha dan berdoa, serahkan kepada Allah.  Perlu ada sifat yakin dan positif dalam kehidupan.

Bergambar sebaik sahaja selesai ceramah disampaikan.  Masa ni badan Khadija dah dedar balik.  Dia memang agak 'moody' hari tu.

Fatihah yang selamba je buka tudung atas alasan panas.  Sebelah tu kawan Fatihah di tusyen belajar membaca iaitu Firas.Fatihah yang agak menguji kesabaran, dengan keletah dan banyak alasan bila suruh buat sesuatu.  

Azam tahun baru hijrah saya, ingin menjadi seorang mama yang terbaik buat mereka.  Insya'Allah, kami akan berusaha mempraktikkan apa yang telah kami dengar dari ceramah ni.  

Usaha dan doa, itulah senjata kita sebagai seorang ibubapa.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...