Nukilan Kisah Indah Dalam Hidup Kami

Monday, November 30, 2009

Aidiladha 2009

Hari Raya Korban @ Aidiladha tahun ni macam biasa seronoklah juga. Saya plan nak buat korban untuk anak2 saya insyaallah tahun hadapan. Akikah kami dah buat untuk kedua2nya. Tinggal korban je.

Hari Raya samada Aidilfitri @ Aidiladha yang best buat kanak2 pada pendapat saya. Macam saya sendiri, masa zaman kanak2 dan remaja paling best sebab masa tu masih ada arwah wan dan sepupu2. Tapi sekarang ni bila masing2 dah besar dan berkeluarga, maka balik ke rumah orang tua masing2lah bila tiba hari raya. So, raya saya hanya dengan family saya sendirilah. Tapi ada juga mak saudara dan pak saudara yang datang rumah kami sebab mak saya anak yang sulung. Sekarang dah peringkat cucu pula yang memeriahkan hari raya. Adanya Naim, Sarah, Khadija, Aqilah dan Fatihah yang buat raya kami riuh dan ceria.



Menu rumah kami. Yang mak saya masak, nasi impit, kuah kacang, rendang daging, lontong, sambal tumis ikan bilis, ayam goreng salut tepung KFC. Mak lang pulak masak rendang ayam dan sayur lodeh.



Seperiuk besar kuah lontong.



Puding triffle yang saya buat. Best, dapat sambutan.



Lepas sembahyang raya. Apalagi makanlah. Bapak dan menantu2nya.



Khadija dan kakak Sarah kat tangga dapur.



Comel betul.



Nur Aqilah Anis, putih gebu. Comel sangat.



Tapi yang paling comel dan sentiasa cool, Fatihah lah.



Hari kedua Raya Korban. Khadija dan kakak Sarah berbuaian.



Khadija nak buat 'peace'.



Atas permintaan kami, daging korban kami minta mak buat murtabak. Daging korban untuk dibuat inti murtabak.



Mak sedang mencanai doh untuk kulit murtabak.



Inti murtabak.



Murtabak mak saya memang best. Inti tebal dan penuh serta besar murtabaknya. Kalau dibandingkan dengan yang dijual, murtabak mak lagi sedap.

1 comments:

Ibu Kimie & Balqis said...

Hai..salam kenalan...
Comelnyer Fatihah..dah berapa bulan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...