Nukilan Kisah Indah Dalam Hidup Kami

Sunday, June 14, 2015

Muzium Tentera Darat Port Dickson ~ Day 2

Aktiviti petang hari kedua kami diteruskan dengan ronda-ronda sekitar Port Dickson.  Lokasi utama yang kami 'plan' mesti pergi adalah Muzium Tentera Darat yang terletak di Kem Si Rusa yang mana tiada sebarang bayaran dikenakan untuk memasuki muzium ini.

Berpandukan 'waze', perjalanan dari Batu 9, PD ke Kem Si Rusa mengambil masa yang singkat yang mana kami tidak melalui jalan utama tetapi melalui jalan pintas atau jalan dalam.  Mujur juga 'waze' memberi panduan tidak berdasarkan laluan jalan utama PD yang sememangnya sesak dengan kenderaan pada hujung minggu.


7 daripada 11 cucu Atuk Ariff dan Wan Ani.


Mereka yang teruja.  Bagus juga bila mereka berpakaian sama, senang nak awasi ke mana mereka pergi.  Mama dan 3 buah hati anugerah Ilahi.


Kedua-duanya semakin cerewet bila dah besar ni.  Ada sahaja yang tak puashati antara satu sama lain.Kami lagi.


Macam-macam ada di muzium ni.  Memang berbaloi bawa anak-anak ke sini sebab selain dapat jalan-jalan cuci mata, semangat cintakan keamanan negara dapat disemai dijiwa mereka sejak kecil lagi.


Mereka yang comel.  Sama seperti kanak-kanak lain, akan meragam bila dah penat berjalan.  Mulalah merengek nakkan air minuman, nak didokong dan macam-macam lagilah.


Khadija jadi ketua sebab dia paling 'kakak' dalam group ni.


Seronok dapat bebas.


Nak masuk dalam kapal terbang, tak dibenarkan.  Jadilah mereka dapat bergambar di luar.Abah Hakim dengan anak-anak.'Selfie'.

Bagi yang merancang bercuti ke PD, bolehlah jadikan Muzium Tentera Darat ini sebagai salah satu lokasi yang 'mesti' dilawati kerana memang  berbaloi.  Macam-macam tinggalan sejarah ada disini.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...