Nukilan Kisah Indah Dalam Hidup Kami

Friday, March 26, 2010

Adikku Dah Selamat Bertunang

Pada 20 Mac lepas, adik perempuan bongsu saya telah selamat mengikat tali pertunangan dengan pilihan hatinya yang juga merupakan orang Klang juga. Kiranya jadi sejarah dalam keluarga jugalah sebab mendapat pasangan yang paling dekat sangat dengan rumah. Kalau nak jalan kaki pun boleh tapi berpeluhlah jugak. Insya'allah majlis akad nikah dan persandingan akan diadakan pada bulan Disember tahun ni jugak. Lepas Nor, tunggu giliran adik lelaki tunggal dan bongsu kami jelah nanti iaitu Meor Mohd Shukor.

Perjalanan majlis sama macam majlis pertunangan yang lain dan takde yang berbeza. Majlis diadakan dirumah pusaka arwah atuk yang dah jadi rumah kami juga kerana menurut mak seperti sebelum ini, kami semua bertunang kat situ. Bila majlis persandingan je, baru buat kat rumah kami. Saya ada juga menyumbang tenaga dengan membuat dadih tapi lupa nak ambil gambar. Untuk menu yang lain seperti ayam masak merah dan nasi beriyani yang merupakan menu wajib kalau rumah kami ada kenduri-kendara dimasak oleh mak sendiri. Nor mendapatkan khidmat jurugambar dan mak andam dari butik berhampiran rumah je. Senang katanya.Sehari sebelum majlis, kanak-kanaklah yang paling seronok.Fatihah dan Aqilah.Sebahagian daripada kanak-kanak dalam family kami. Takde dalam gambar Naim dan Yusuf.Pada pagi sebelum majlis pertunangan barulah sirih digubah untuk mendapatkan hasil sirih yang segar.Bunga nak buat sirih junjung.Baju sama.Kelima-lima kanak2 perempuan dipakaikan baju yang sama hasil jahitan mak su yang sangat berseni dan kreatif. Terima kasih mak su.Saya dan Nor @ Azie @ Jija.Khadijalah yang paling seronok. Konon pakai baju 'princess'.

Sebahagian daripada hantaran pihak perempuan kepada pihak lelaki. Hantaran 11 daripada pihak lelaki berbalas 13 dari pihak kami.Kreatifkan mak su saya?Walaupun simple tapi menarik.Sebakul besar buah-buahan.Bunga rampai.Songket yang dijadikan tengkolok dan kain baju melayu warna grey.Yang ni menjadi kemestian family kami kalau pertunangan. Mesti ada satu hantaran kuih kacau (labu).Set mandian.Coklat digubah bunga.Tema hijau, jadi khemah pun hijaulah.Lauk-pauk. Ni sebahagian je, hari tu banyak menu tambahan iaitu kuih-muih yang dibawa oleh Wan Nyah dari Shah Alam dan Siti dari Hulu Klang.Nasi beriyani.Anakku yang baik, tak meragam langsung dan sporting pada sepanjang majlis berlangsung.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...